Track Series Sprint en wereldbeker Londen als opmaat naar NKAPELDOORN – Afgelopen weekeinde konden de sprinters zich warm draaien voor het Nederlandse Kampioenschap in Apeldoorn (27-30 december) door deel te nemen aan de Track Sprint Series. Op zaterdag werden de wedstrijden verreden in het Velodrome van Amsterdam en op zondag in Omnisport Apeldoorn. Zeven deelnemende nationaliteiten zorgden voor een internationaal deelnemersveld. De absolute toppers op de sprint- en duuronderdelen komen volgend weekeinde in actie om tijdens de wereldbeker een vervolg te geven aan een tot nog toe zeer succesvol verlopen baanseizoen. Voor zowel de jeugd als de mondiale wereldtop geldt dat het sportieve jaar afgesloten kan worden met deelname aan het Nederlands Kampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn (27-30 december).

Bij de nieuweling-meisjes was Indy Kappert over twee dagen de sterkste. Ze moest in Apeldoorn weliswaar haar meerdere erkennen in Anna Jabornikova, maar deze Tsjechische ontbrak een dag eerder in Amsterdam. Bij de nieuwelingen was er ook een internationaal succes voor Luka Ghvardzelashivi uit Georgië die afgelopen weekeinde vijf van de zes onderdelen won. Bij de junioren was Gino Knies ongenaakbaar door alle drie meetellende onderdelen in Apeldoorn op zijn naam te schrijven en zo de leiding in de tussenstand te nemen. Bij de junior-vrouwen is de koppositie voor Lonneke Geraerts, die met vijf zeges imponeerde. Bij de mannen was het de Tsjech Jifi Janosek die in Apeldoorn domineerde. De Brit Lewis Stewart was echter over twee dagen de sterkte. Bij de vrouwen zorgde Steffie van der Peet dan weer voor Nederlands succes met winst in vijf van de zes onderdelen. Een prestatie waarmee ze als leidster naar de slotmanche in Alkmaar gaat. Die staat voor 23 december ingepland.

De absolute wereldtop van de sprinters komt vanaf vrijdag in actie in Londen. In de Britse hoofdstad zijn zowel de KNWU-selectie als BEAT Cycling Club actief in deze wereldbekermanche. Bondscoach Hugo Haak brengt voor de teamsprint de beste van twee werelden samen met Roy van den Berg, Harrie Lavreysen, Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland. Lavreysen en Hoogland rijden ook het sprinttoernooi, Büchli ook de keirin. Bij de vrouwen rijden Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Shanne Braspennincx de teamsprint. Van der Wouw rijdt met Laurine van Riessen ook de sprint, terwijl de laatste ook op de keirin in actie komt. Op de duuronderdelen komen Kirsten Wild en Jan Willem van Schip beiden twee keer in actie. Zij rijden de koppelkoers als het omnium. Wild rijdt de koppelkoers met Amy Pieters, Van Schip doet dat met Yoeri Havik. Het is voor een groot deel van de Nederlandse baanploeg de laatste wereldbeker. Na het NK begint voor hen de opbouw richting het wereldkampioenschap in Polen.

Kom jij de renners ook aanmoedigen? Tickets zijn al te koop vanaf €7,50 via www.nkbaanwielrennen.nl

Uitslagen

Uitslag 08-12 Amsterdam

Uitslag 09-12 Apeldoorn

Klassement na 2 wedstrijden

Foto: Gert Bonestroo

Het NK wordt mede mogelijk gemaakt door