Sprinters en Wild van wereldklasse in WB LondenDe Nederlandse sprintploeg heeft in de wereldbekermanche in Londen opnieuw laten zien van absolute wereldklasse te zijn momenteel. Met zeges op de teamsprint, de keirin-zege voor Matthijs Büchli (BEAT) en een historische sprintoverwinning voor Harrie Lavreysen pakte het toernooi voor de Nederlandse mannen optimaal uit. Maar ook de vrouwen wisten podiumplaatsen te behalen. Op de duuronderdelen was Kirsten Wild weer eens uitblinkster, met goud op het omnium.

De wedstrijden van afgelopen weekeinde in de Britse hoofdstad stonden met rood omcirkeld in de planning van sprintcoach Hugo Haak. De laatste van vier WB-manches moest de ultieme test voor oranje worden. Een laatste moment om zichzelf en de wereld te laten zien waar men stond, om vervolgens de komende maanden door middel van training voor te bereiden op het WK in Pruskow. Die ultieme test werd een ware show voor de sprinters uit de selectie en de Nederlandse baanformatie BEAT Cycling Club. Nadat de teamsprinters in de sterkst mogelijke opstelling van dit moment – met Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en afwisselend Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland – hadden gezorgd voor een vierde achtereenvolgende zege op dit onderdeel, overtuigde Matthijs Büchli door opnieuw de keirin op zijn naam te schrijven. In het sprinttoernooi bij de Mannen wist Harrie Lavreysen een nieuwe finaleplaats tegen Michael Glaetzer voor het eerst ook in winst om te zetten. De Brabander had aan twee manches genoeg om de Australische wereldkampioen te vloeren. Jeffrey Hoogland won brons, zoals ook Theo Bos een medaille van dezelfde kleur won op de keirin.

Laurine van Riessen – net als Büchli en Bos – rijdend voor BEAT Cycling Club veroverde brons op de sprint, terwijl Kyra Lamberink met afwisselend Hetty van de Wouw en Shanne Braspennincx derde werd op de teamsprint. Bij de vrouwen op de duuronderdelen was het Kirsten Wild die wist te imponeren. Over vier onderdelen bleek ze oppermachtig op het omnium, de Overijsselse kon in de afsluitende puntenkoers de wedstrijd controleren nadat ze daarvoor ruim de leiding had genomen op dit olympische onderdeel. Samen met Amy Pieters was er ook een vierde plek op de koppelkoers. Eenzelfde klassering was er op dit onderdeel voor de mannen voor Yoeri Havik en Jan Willem van Schip. De laatste werd ook nog eens zesde op het omnium. Slechts vier punten scheidden hem van het podium in Londen. Daarmee presteerde oranje op zeer hoog niveau dit weekend in de Britse hoofdstad.

De enige mogelijkheid om de gehele sprinttop voor het wereldkampioenschap baan nog in actie te zien is een kaartje kopen voor het Nederlands Kampioenschap op de baan van 27 tot en met 30 december in Apeldoorn. En wie de sprinters van morgen alvast wil zien schitteren, kan op zondag 23 december ook in Alkmaar terecht voor de finale van de Track Sprint Series.

foto: Merlijn Spenkelink

Het NK wordt mede mogelijk gemaakt door