Lavreysen twee keer in de prijzenHarrie Lavreysen was de afgelopen week twee keer succesvol. Op vrijdag won hij bij de wereldbeker in Berlijn de teamsprint met Nils van ’t Hoenderdaal, Sam Ligtlee en Jeffrey Hoogland, maandagavond kreeg hij in de Maaspoort in Den Bosch de Gerrie Knetemann Bokaal voor de beste wielerbelofte van 2018. Hij werd daartoe verkozen door de lezers van De Telegraaf en de oud-renners verenigd in Club 48.

Belangrijkste reden voor de toekenning van de prijs, was dat hij als belofte deel uitmaakt van de ploeg die op het WK in Apeldoorn goud won op de teamsprint. Bij die prestatie verdienen ook Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Nils van ’t Hoenderdaal een regenboogtrui. “Ik vind dit een mooie erkenning vanuit de wielerwereld, ook omdat ik deze prijs als baanrenner krijg, waar vaak naar de weg wordt gekeken. Ik was de enige belofte van de mannen die in Apeldoorn wereldkampioen in Apeldoorn werden en ik wist dat ik daardoor goede papieren had. Voor mij is het heel bijzonder om deze prijs te mogen winnen. Ik hoop dat ik deze belofte in ga lossen de komende jaren.”

Dit seizoen is Lavreysen goed op dreef met tweede plaatsen in Parijs (Saint Quentin) en Milton. “Ik heb twee finaleplaatsen behaald afgelopen seizoen, die ik telkens in een belle verloor van Glaetzer. Maar ik heb het idee dat ik hem op het komende WK kan verslaan. Wat ik te kort kom is ervaring. Maar mijn tijd komt wel.” Het vizier van Lavreysen is natuurlijk ook gericht op de Olympische Spelen van Tokio. “We hebben zeven sterke renners op dit moment en er mogen er drie naar Tokio. Dus die strijd is stevig. Maar ik heb het idee dat ik op de goede weg ben, vooral omdat het er ook om gaat dat je goed in de teamsprintploeg past en daar ben ik op de tweede positie wel een zekerheid op dit moment.”

In Berlijn begon de sprintploeg sterk. Later won Jan Willem van Schip op het omnium ook brons in het oranje. Shanne Braspennincx en Elis Ligtlee waren met vierde plaatsen heel dichtbij nieuw succes voor de KNWU-equipe. Verder kwamen de Nederlandse successen op naam van BEAT Cycling Club. Matthijs Büchli vervulde een hoofdrol door op superieure wijze goud te winnen op de keirin en zilver te veroveren op de sprint. Laurine van Riessen won de keirin bij de vrouwen, terwijl Theo Bos tot brons reikte op de kilometer.

De volgende afspraak voor de elite-toppers later deze maand is de wereldbeker op de baan in Londen. Daar zal ook drievoudig wereldkampioene Kirsten Wild weer haar opwachting maken. Vervolgens wacht van 27 tot en met 30 december het Nederlands Kampioenschap op de baan in Apeldoorn op de elite-renners. Alle medaillewinnaars van Berlijn hebben hun deelname toegezegd. De junioren bereiken zich voor met de Track Series, die komend weekend in Amsterdam en Apeldoorn op het programma staan.

Het NK wordt mede mogelijk gemaakt door