2016 – Kampioenen op herhaling op NK BaanOp de slotdag van het NK Baan in Apeldoorn wisten Kirsten Wild (puntenkoers), Jeffrey Hoogland (sprint) en Melvin van Zijl (koppelkoers met Nick Stöpler) een rood-wit-blauwe trui aan hun verzameling toe te voegen. Kyra Lamberink wist dan weer in extremis een eerste NK-titel te veroveren op de 500 meter voor de vrouwen.
 
Wild bleek de grote slokop van deze nationale titelstrijd op de piste. Nadat ze vrijdagavond al haar slag sloeg op de koppelkoers met Nina Kessler en zaterdag rood-wit-blauw veroverde op de achtervolging en de scratch won ze zondag ook nog het kampioenschap op de puntentrui. Ze liet de afscheid nemende Vera Koedooder (zilver) en Judith Bloem (brons) achter zich op de baan. ‘Beter kon niet toch?’ stelde ze na afloop. ‘Ik begon vrijdag moeizaam omdat ik net terug kwam van een trainingsstage op de weg in Zuid-Afrika. Maar het begon steeds beter te draaien. Ik wilde op de puntenkoers niemand laten rijden en dat lukte me. In de sprints trok ik vervolgens het goud naar me toe.’
 
Jeffrey Hoogland kende ook een optimaal resultaat. Hij startte twee keer en won evenvaak het goud. Nadat hij vrijdag zijn slag sloeg op de sprint, won hij zondag het rood-wit-blauw op de keirin. ‘Ik voelde me sterk en dat kwam er hier uit. Al verbaas ik mezelf ermee dat ik echt een stukje boven de rest uit steek in deze fase van het seizoen. In de finale van de keirin dreigde het even mis te gaan toen ze me bijna insloten, maar dat wist ik tijdig te herstellen door voluit gas te geven en naar het goud te rijden.’ Hugo Haak won zilver, Harry Lavreysen brons.
 
Voor Melvin van Zijl was de winst op de koppelkoers met Nick Stöpler de tweede keer dat hij goud won op dit NK in Apeldoorn. Vrijdag won hij op de scratch, zaterdag voegde hij daar brons aan toe op de puntenkoers. De strijd om het goud op de koppelkoers moest vooral geleverd worden met de Roompot-renners Michel en Raymond Kreder. De twee broers verloren echter te veel sprints om de punten en kregen geen ruimte een ronde te nemen van het aanstormende baanduo. Het brons ging naar Jeff Vermeulen en Dion Beukeboom. ‘Wat een toptoernooi’ jubelde Van Zijl na afloop.
 
Kyra Lamberink won tenslotte het rood-wit-blauw op de 500 meter. Zowel in de kwalificatie als de finale was de 20-jarige inwoonster van Bergentheim de snelste van de sprintselectie. En veroverde ook zij een titel, nadat Hetty van de Wouw vrijdag de keirin won en Laurine van Riessen zaterdag de sprint. Shanne Braspennincx won zilver op de 500 meter, Laurine van Riessen brons. ‘Je ziet dat we erg aan elkaar gewaagd zijn, niemand stak er met kop en schouders boven uit in dit sprinttoernooi. Ik had na de kwalificatie vertrouwen dat ik mijn eerste individuele titel bij de elite-vrouwen kon winnen, gelukkig maakte ik de favorietenrol waar.’
 
Bij de junioren werd Mark Bakker gekroond als Nederlands kampioen sprint en Daan Hoole won het rood-wit-blauw op de achtervolging. Bij de junior-vrouwen was er winst voor Steffie van der Peet op het NK 500 meter, Amber van der Hulst won de puntenkoers.

foto: Gert Bonestroo

Uitslagen 28 december 2016

Het NK wordt mede mogelijk gemaakt door