Het evenement

Het EK Baanwielrennen eerder dit jaar in Apeldoorn was een doorslaand succes voor de Nederlandse ploeg, die van de openings- tot de slotdag succesvol was. Er is nu een nieuwe kans om vedetten als Kirsten Wild, Jan-Willem van Schip, Yoeri havik of Roy Eefting van dichtbij in actie te zien komen op het NK Omnium op 22 december in Omnisport Apeldoorn. De deuren van het multifunctionele sportcentrum Omnisport Apeldoorn zijn zondag een uur voor aanvang van het eerste onderdeel geopend. Kijk voor de exacte tijden bij het programma.

Tijdens dit NK Omnium strijden de volgende categorieën voor de titels: Junioren, Junior-Vrouwen, Elite-mannen/Beloften, Elite-Vrouwen/Belofte-Vrouwen. Het omnium bestaat uit vier onderdelen die in één dag worden afgewerkt. De disciplines zijn:

Scratch

10 kilometer voor Elite-Mannen en 7,5 kilometer voor Elite-Vrouwen en Junioren en 5 kilometer voor de Junior-vrouwen; de renner die als eerste de finish passeert wint de race.

Tempo race
Na vier ronden luidt de bel en iedere ronde krijgt de renner die als eerste de finish passeert één punt. Een ronde winst wordt beloond met 20 punten. De renner of renster die tijdens de race de meeste punten verzamelt is de winnaar van deze ronde van het omnium. 10 kilometer voor Elite-Mannen en 7,5 kilometer voor Elite-Vrouwen en Junioren en 5 kilometer voor de Junior-vrouwen.

Afvalrace
Alle renners rijden in de baan. Na elke tweede ronde volgt er een sprint, waarbij degene die als laatste de streep passeert, afvalt. De renner die in de laatste sprint als eerste de finish passeert, wint de race.

Puntenkoers
25 kilometer lange koers met onderweg tien tussensprints voor mannen en 20 kilometer met acht tussensprints voor vrouwen en de Junioren. De Junior-vrouwen rijden over 15 kilometer met 6 tussensprints.

Het NK Omnium wordt mede mogelijk gemaakt door