Apeldoorn

Apeldoorn ligt in het hart van de Veluwe en is met 157.000 inwoners een van de tien grootste steden van Nederland. De dorpen Beekbergen, Hoenderloo en Loenen maken tevens deel uit van de gemeente.

Vergeleken met andere steden is Apeldoorn verassend anders. Weinig steden bieden namelijk zoveel rust en ruimte. De ruimtelijke en bosrijke omgeving geeft Apeldoorn haar herkenbare karakter. Het straatbeeld wordt gedomineerd door groen. Prachtige tuinen en parken kunnen zowel door het centrum als in de diverse wijken gevonden worden. De monumentale panden, die voornamelijk rondom de parken en Berg en Bos te vinden zijn, geven de stad flair.

Apeldoorn staat bekend om Paleis Het Loo. Dit paleis was het voormalige zomerverblijf van de koninklijke familie. Tegenwoordig is het een museum dat jaarlijks wordt bezocht door duizenden mensen. Tijdens de zomer zijn de prachtige tuinen alleen al een goede reden voor een bezoek.

Wat je ook zoekt: Apeldoorn heeft het. Cultuur is volop te vinden in de stad en bezoekers kunnen een hoop interessante plekken bezoeken. Het moderne stadscentrum biedt eindeloze mogelijkheden om te winkelen en er zijn talloze gelegenheden voor een avondje uit. Liefhebbers van architectuur kunnen hun hart ophalen bij het aanzien van de vele schitterende gebouwen van de stad. Naast Paleis Het Loo zijn voor de cultuurliefhebbers ook musea als het CODA Museum en het Huis Voor Schoone Kunsten de moeite waard. Schouwburg Orpheus biedt het hele jaar een een breed scala van voorstellingen aan. Kort samengevat: er gebeurt altijd wel wat in Apeldoorn.