Wereldbeker – Baanploeg met 8 EK-medailles op zak naar Apeldoorn

slider-3


Maar liefst acht medailles behaalde de Nederlandse baanploeg de afgelopen week op het Europees Kampioenschap op de piste in Saint Quentin en Yvelines (nabij Parijs). Vijf daarvan kwamen op naam van een overtuigende Kirsten Wild, die vier dagen nadat ze zilver won op het wereldkampioenschap in Qatar, Europees kampioene werd op de afvalkoers en puntenkoers, zilver won op het omnium en brons behaalde op de scratch en de koppelkoers. Met ook nog eens medailles voor Roy van den Berg, Wim Stroetinga en Dion Beukeboom kan de Nederlandse baanequipe met vertrouwen afreizen naar de wereldbeker in Apeldoorn (11-13 november).

“Ik wist niet goed wat ik moest verwachten” zei de succesvolle Kirsten Wild in Frankrijk. “Zondag stond ik nog in Qatar bidons aan te geven op het WK weg aan de Nederlandse profs, maandag was ik een paar uur thuis en reisde ik al door naar Frankrijk. Dinsdag trainen en dan woensdag de baan op. Je hoopt bevestiging te halen uit het eerste optreden, dat lukte met goud op de afvalkoers. Daarna was het elke dag raak. Op de slotdag merkte ik wel dat ik hier een zeer uitputtend programma heb gereden, ik zat er eigenlijk een beetje door. Maar het heeft heel goed uitgepakt om dit Europees Kampioenschap in mijn programma op te nemen. Het was mooi om elke dag op het podium plaats te nemen. Ik neem nu heel even rust, maar rijd ook nog de wereldbekers op de baan volgende maand in Glasgow en Apeldoorn. Wat ik kan verwachten? Ik vind het moeilijk te voorspellen, maar voor eigen publiek ga ik toch wel zeker mijn best doen.”
Wild won haar laatste medaille op het EK, brons op de koppelkoers, samen met Nina Kessler. Verder wist de ploeg onder leiding van Peter Schep bij de mannen zilver te winnen op de sprint (Roy van den Berg), brons op de scratch (Wim Stroetinga) en brons op de achtervolging (Dion Beukeboom). Schep trok met een goed gevoel de deur achter zich dicht na afloop van het EK. “Dit toernooi was sterk bezet en dan is het altijd mooi om te constateren dat je hier goed gepresteerd hebt. Kirsten Wild was natuurlijk onze grote troef hier. Vooraf twijfel je niet over haar kwaliteiten, maar ik vind dat ze heel knap de knop omgezet heeft nadat ze net naast het goud greep op het WK op de weg. Maar ze was niet de enige die sterk presteerde. Roy van den Berg won zilver op de sprint en krijgt daarmee loon naar werken voor het stug blijven door trainen terwijl anderen naar de Olympische Spelen werden mee genomen. Wim Stroetinga was heel sterk op de scratch – waar hij brons won – en Dion Beukeboom laat hier in een sterk bezet achtervolgingstoernooi ook opeens weer een derde plaats optekenen. De achtervolgingsploeg verraste me ook positief met een sterke tijd in de kwalificaties en een uiteindelijke vierde plaats. Op deze prestaties kunnen we met vertrouwen voort borduren.”